موفقیت هر کسب و کار و محصول بستگی به بازاریابی و تلاش هایی دارد که به منظور جلب توجه مشتریان بکار بسته می شود. برای این که یک محصول بتواند به خوبی مارکتینگ شود، نیاز به بررسی نیازمندی های مشتریان است. به عبارت دیگر نیازمندی بازار باید در نظر گرفته شده و استراتژی های مارکتینگ بر آن مبنا قرار بگیرند. در حقیقت هر گونه فعالیت تجاری باید بر اساس نیازمندی های مارکتینگ خاصی که محصولات یا خدمات مورد نیاز مشتری دارند، طراحی شود.
یکی از مهم ترین نیازمندی های بازاریابی در دنیای امروز بر روی تبلیغات تمرکز دارد. در واقع تبلیغات پیام به مشتریان است که شما وجود دارید و خدماتی که می دهید به چه دردی می خورند. با تبلیغات شما می توانید نیازمندی های مشتریان را برطرف کرده و مشتریان خود را به خدمات خود جذب کنید.
اصول اساسی بازاریابی
اصول اساسی بازاریابی شامل مفاهیم متنوعی از جمله تحلیل بازار و مطالعه مصرف کننده است. با توجه به این مفاهیم، می توانید یک استراتژی مارکتینگ جامع و مؤثر طراحی کنید.
1- شناخت مشتری: شناخت نیاز ها، مسائل، علایق و تمایلات مشتریان برای پیدا کردن بازار جهت ارائه محصول مناسب و خدماتی که می تواند به نیازهای آن ها پاسخ دهد.
2- تحقیق بازار: این عمل به کمک ابزار های تحقیقاتی صورت می گیرد که در نتیجه آن به محصولات مورد نظر و نحوه رقابت با رقبای موجود روشن می شود.
3- تعیین بازار هدف: مشخص کردن بازار هدف برای تمرکز بر روی نیاز های گروه خاصی از مشتریان در بهترین روش برای رسیدن به آن ها می باشد.
4- استراتژی بازاریابی: توسعه استراتژی بازاریابی برای دستیابی به بازار های هدف و جذب مشتریان وافر، با استفاده از انواع ابزار مارکتینگ مثل تبلیغات، فروش، تخفیف ها، بسته بندی و غیره.
5- اجرای برنامه بازاریابی: با توجه به استراتژی مارکتینگ تعیین شده مراحل اجرا شامل اقدامات مارکتینگ ویژه دوره های تبلیغاتی، فعالیت های ارتباطی، تحویل محصولات و خدمات به مشتریان و غیره با هماهنگی و همکاری با تمامی تیم های اجرایی مشتری.
6- بررسی عملکرد: پس از اجرای برنامه های بازاریابی، برای بررسی عملکرد و دریافت باز خورد مشتریان، نتایج برنامه های مارکتینگ بررسی شده و حساب های آنالیز شده و در صورت لزوم معیار هایی به منظور بهبود برنامه های مارکتینگ در آینده تعیین می شود.